Wouter's website Bass, Social Media, photo's and more

2Jul/120

Koekje erbij?

Het is een poosje stil geweest op mijn website. Het is er al een paar maand niet van gekomen om weer eens een berichtje te schrijven. Drukdrukdruk, je kent het wel.

Niet alleen op mijn website is het opvallend stil. In de hele Nederlandse internetbranche is het opvallend stil als je het mij vraagt. Bijna geruisloos werd er 5 juni een nieuwe wet ingevoerd in Nederland. Deze aangepaste Telecomwet is beter bekend als de 'cookiewet'. Kort door de bocht komt het erop neer dat het verboden is om gebruikers te volgen zonder dat daar toestemming voor is verleend. Tot nu toe doet het merendeel van alle website-eigenaren net alsof ze van niks weten, want slechts enkele websites hebben hun systeem aangepast aan de nieuwe cookiewet.

Eigenlijk klinkt het helemaal niet zo gek dat je niet gevolgd mag worden zonder toestemming. Toch heeft dit veel meer voeten in de aarde dan de meeste mensen in eerste instantie denken. En volgens mij is het ook ingrijpender dan de degenen die deze wet hebben bedacht hebben gedacht. Want maak je geen illusie, bijna overal wordt je gevolgd op het internet. Deze wet heeft werkelijk waar bijna alle websites in Nederland in een klap illegaal gemaakt. Dat is toch knap! En een werkbare oplossing is er niet echt.

En jawel, ook mijn website voldoet plotseling niet meer aan de wet. Mijn website draait op WordPress en daar zit standaard een functie voor het bijhouden van statistieken ingebakken. Daarnaast heb ik Google Analytics geïmplementeerd. Dat mag dus niet. OoooOoOoohh, foei Wouter.

Dus u bent gewaarschuwd: Het bezoeken van mijn website is geheel op eigen risico. Iemand nog een koekje?

Posted by Wouter